ברשימה זו אני אעסוק בנושא של בדיקת החידות ואסיים אותה בדוגמא לחידה שלא עברה את המבחן.
פעם בימי קדם החידה שימשה כלי לבדיקת חוכמתו של האדם והחידה אכן משמשת גם היום אמצעי לבדיקה ולחידוד שכלו של האדם אך לפני שהיא עושה את זה היא בעצמה גם צריכה לעבור את המבחן.
כל חידה חדשה שרק עכשיו נכתבה ורק הרגע יצאה מן התנור צריכה להיבדק היטב כדי שאפשר יהיה לראות האם אכן החידה זוכה לתגובות חיוביות או שמא היא זוכה לתגובות שליליות. תתפלאו אבל גם חידות, שהן באופן כללי יצירות שחביבות על הכל, יכולות להיות משעממות, יבשות, מאכזבות, כבדות, טיפשיות, דוחות, מעציבות, מעצבנות, מעליבות וכיוצא באלו דברים לא נעימים. איננו מכירים הרבה חידות כאלו, כי מטבע הדברים החידות הטובות הן אלו שנעשה בהן שימוש והן אלו שמתפרסמות בזמן שהחידות הגרועות פשוט עומדות בצד ונשכחות.
מרבית חידות ההיגיון בנויות על הבסיס של הדמיון שקיים בין הדברים. ככותבת חידות אני תמיד שמחה לגלות משהו שדומה למשהו וכשאני מגלה אותו אני לרוב מנסה לבנות מזה חידה. מבחינה טכנית אפשר להמציא חידה מכל נקודת דמיון שמוצאים בין כל דבר לכל דבר... אך אף אחד לא יכול להבטיח לנו שהחידה שיצרנו היא אכן חידה ראויה.
לכותב החידה קשה להיות אובייקטיבי ולהעריך את טיבה של החידה בגלל מידת המעורבות שלו ביצירתה.
שיטה טובה לבחון את החידות שאתה כותב היא להניח אותן במגרה ולשכוח מהן לזמן ממושך ואז לאחר שעבר זמן רב ואתה בעצמך אינך זוכר כבר מה הפתרון של כל חידה וחידה אתה יכול לנסות לפתור אותן בעצמך ולראות כיצד אתה מגיב אליהן.
אך בכל מקרה כתיבת החידות זה תהליך שחייב להיבדק בקפידה עם קהל גדול של חובבי חידות שיעזור לך להבין איזו חידה עוברת ועל איזו חידה כדאי לוותר. אין כמובן טעם לצאת לרחוב עם החידות ולשאול אנשים אקראיים מה הם חושבים על כל חידה וחידה. אנשים רבים לא אוהבים חידות ולא מבינים בחידות וגם לא כל האנשים שאוהבים חידות אוהבים את סוג החידות שאתה כותב ולכן לצורך בדיקת החידות מומלץ להיעזר אך ורק באנשים שאתה יודע שהם אוהבים את סוג החידות שלך כי אלו הם האנשים שמייצגים את קהל היעד שלך שעבורו אתה בעצם כותב את החידות.
בתהליך בדיקת החידות זה תמיד מפתיע לגלות שיש חידות שחשבת שהן שטותיות ומסתבר שהן פופולאריות מאוד ועוברות מצוין ולעומתן יש חידות שהיה נראה לך שהן מוצלחות ומשום מה הגימיק שלהן לא עובר.
אך בואו לא נגיע למסקנות מהר מדי, גם בדיקת החידות זה תהליך שצריך לעבור בדיקה. יש לבדוק אותן שוב ושוב הרבה פעמים, כי יתכן ויתקבלו עליהם תגובות שונות וצריך לחכות ולראות מה רוב האנשים חושבים על אותן החידות לפני שגוזרים את דינן לכאן או לכאן.
בהרבה מקרים הצחוק הוא אבן בוחן לחידות טובות. אם פתרון החידה גורם לנו לצחוק זה סימן שהחידה מוצלחת וגורמת לנו לקורת רוח. לעומת זאת חידה לא מוצלחת גורמת למאזין לתחושה של אכזבה והוא יכול להגיב במלים: נו באמת, אז בשביל הפתרון הזה הייתי צריך להתאמץ כל כך? בשביל השטות הזאת היה צריך להמציא חידה?
אז לסיום הרשימה הזאת אני אהיה אמיצה ואדגים חידה שכתבתי שלא עברה את המבחן:
החידה היא:
מה המשותף לחזיר, כלב, קוף ונחש?
חישבו כמה רגעים מה יכול להיות הפתרון ורק אחר כך תגללו את הדף ותגלו את הפתרון ואת התשובה לשאלה מדוע החידה הזאת לא עברה את המבחן.
הפתרון: בכולם משתמשים כשמות גנאי.
בחידה הזאת היה נדמה לי שעליתי על נקודת דמיון מעניינת. האם מישהו ישים לב שכל החיות הללו הן שמות שאנשים נוהגים להשתמש בהם כשמות גנאי בשעה שהם כועסים זה על זה? חזיר הוא כינוי לאדם שנוהג בחזירות. קוף הוא שם גנאי לאדם מכוער. נחש הוא שם גנאי לאדם ארסי וערמומי. כלב הוא שם גנאי לאדם איום.
כששאלתי אנשים את החידה הזאת גיליתי שהם מגיבים בהסתייגות. התגובה שלהם הייתה כי אכן אין ספק שמדובר כאן באוסף של שמות גנאי, אבל הם הרגישו מאוד לא בנוח עם הפתרון. החידה גרמה להם לתחושה של חוסר נעימות. כשניסיתי לחקור ולהבין מדוע אנשים מסתייגים מן החידה התגלה לי שאנשים אוהבים בעלי חיים, ולא נעים להם לחשוב על בעלי החיים בהקשר של שמות גנאי.
שמות הגנאי האלו אמנם קיימים בשפה ויתכן שהם לא היו מוטרדים מהם במיוחד כשהם נתקלו בהם, אך פה במסגרת החידה בעלי החיים קיבלו במה והוצגו לכאורה באופן מכובד ופתאום פתרון החידה הטיל עליהם אור שהראה אותם באופן לא מחמיא וזו כנראה הייתה הסיבה שכולם הסתייגו מן החידה והרגישו איתה שלא בנוח.
חידה כזאת כמובן שמומלץ מאוד לא להדפיס בספר אך יחד עם זאת בחדרי חדרים בין חברים אפשר לנסות ולשאול אותה, ולדעתי הדבר הטוב ביותר שכדאי לעשות איתה זה להשתמש בה כדוגמה לחידה לא טובה.
נאוה גדסי
כותבת ומוציאה לאור של ספרי חידות
קול החידות – זה כל הכיף!
בוקיפונט.
גולשים מחפשים: פתרון חידות, חידות ותשובות