שאלה: מהי בירת אנגליה?
תשובה: לונדון.
חידה: מי מקשרת בין אנגליה לאיש ירון?
פתרון: לונדון. (ירון לונדון).
פעם שאלתי את המוכר אמנון בחנות הספרים: ישראל נמצא? והוא ענה לי: ישראל תמיד נמצא, השאלה היא איפה. התשובה הזו מאוד מצאה חן בעיני וחשבתי שמתאים לפתוח בה את הרשימה הבאה שלי שבה אני רוצה להצביע על השוני שקיים בין השאלה לחידה.
כשאני מנסה לחשוב על מה שמבדיל בין חידה לשאלה אני רואה בעיני רוחי שני אנשים, האחד הולך על האדמה והשני מהלך על חבל דק. האדם שהולך על האדמה משול בעיני לאדם העונה על השאלה, ולעומתו הלוליין שהולך על חבל דק משול בעיני לפותר החידה.
אז במה השאלה שונה מהחידה? אפשר לענות על זה במשפט אחד קצר וקולע: השאלה נשאלת מכיוון ששואל השאלה זקוק לפתרון ואילו החידה נשאלת מכיוון שלשואל החידה יש כבר את הפתרון.
ועכשיו אני אכתוב ביתר הרחבה: השאלה מבקשת לדעת דבר מה שידוע כבר ואפשר להתחקות אחריו במקורות המידע הקיימים, או שעדיין אינו בנמצא וחוקרים אודותיו, או מידע שידוע לאדם מסוים שאליו אנו פונים. החידה האמיתית לעומת זאת איננה נותנת פתרון למידע מעשי ונדרש שאותו אפשר לחפש בספרים או לחקור אודותיו. פתרון החידה נמצא רק בידיו של ממציא החידה שהמציא את החידה על בסיס הפתרון ובנה אותה כך שהנשאל יצליח לפענח את תחבולות ההצפנה שהוא השתמש בהן בבנייתה. כך שבניגוד לשאלה, לכל חידה יש את הפתרון שעליו היא מבוססת. (חידה יכולה להיות חסרת פתרון רק במידה והפתרון שלה אבד או במידה ומתייחסים למילה חידה במובן של סוד ותעלומה).
מכיוון שהשאלה נשאלת כי שואל השאלה זקוק למידע מסוים, השאלה עושה הכל כדי להגיע לפתרון והיא מתנסחת באופן פשוט ובהיר שיעזור לנשאל לענות עליה ולעומת זאת מכיוון שהחידה איננה נובעת מהצורך לקבל מידע, אלא נהפוך הוא שואל החידה הוא זה שמחזיק בידו את הפתרון והוא מציג את השאלה רק כאתגר מחשבתי, הוא מצפין את הפתרון בתחבולות הצפנה שונות ומנסח את השאלה באופן שיבלבל את הנשאל ויקשה עליו להגיע לפתרון ולכן אפשר לסכם ולומר שבניגוד לשאלה שתעשה הכל כדי לעזור לנשאל לענות עליה, החידה תעשה הכל כדי להסתיר ולהשהות את גילוי הפתרון וכל זאת מכיוון שמטרת השאלה היא לקבל תשובה ואילו מטרת החידה היא לאתגר את הנשאל.
כל שאלה יכולה להיחשב כחידה, אם היא מוצגת כדי לאתגר את הנשאל. אך החידות מעצם טבען אינן שאלות. אנו שואלים שאלה כדי לקבל מידע שאנו זקוקים לו באופן מעשי. כשאנו חדים חידה אנו לא זקוקים לפתרון שלה באופן מעשי. העיסוק בחידות יכול אמנם לתרום לנו באופן מעשי אך רק באופן עקיף. העיסוק בפתרון חידות יכול לתרום לחידוד המחשבה וזה יכול לתרום לחיים המעשיים, כך שהעיסוק בחידות הוא עיסוק לא מעשי שיכול באופן עקיף לתרום לחיים המעשיים. ביל גייטס היה ילד שהרבה לפתור חידות ותשבצים וראו לאן הוא הגיע.
אין ספק שטוב להתנסות בפתרון בעיות ולגשת גם לבעיות היום יום כאל חידה מאתגרת שצריך לפתור אותה.
נאוה גדסי
כותבת ומוציאה לאור של ספרי חידות
קול החידות – זה כל הכיף!
בוקיפונט.
גולשים מחפשים: פתרון חידות, חידות ופתרונות