החידות היו בימי קדם אמצעי חשוב לבחינת חוכמתו של האדם ואילו היום הן בעיקר משמשות לשעשוע והנאה. ברשימה הזו אני אנסה להתעמק בשאלה מדוע החידות מעלות בהרבה מקרים חיוך על שפתותינו ומדוע לפעמים הן אפילו גורמות לנו להתגלגל מצחוק?
כנראה שלפעמים החידות הן למעשה בדיחות שנוסחו בצורה של שאלות ומכיוון שהן בדיחות מוצלחות, אנחנו פשוט מתגלגלים מצחוק כשאנחנו שומעים אותן.
לפעמים אנחנו מגיבים בצחוק כי אנו מופתעים לגלות שהפתרון הוא כל כך פשוט ובכל זאת החידה שנוסחה באופן מחוכם הצליחה להערים עלינו ולמנוע מאיתנו מלראות אותו.
לא תמיד החידה צריכה להיות מנוסחת באופן מחוכם במיוחד כדי לבלבל אותנו, נסו לשאול את חבריכם את החידה הבאה: מהו שמו של יוסי? ותאמרו לי כמה מהם הצליחו לענות, והאם היה מישהו מהם שלא חייך או צחק קלות.
החידה הזו בנויה על הטעיה. היא יוצאת מנקודת הנחה שאף אחד לא מצפה שגם תשאל וגם תענה בעת ובעונה אחת ולכן הוא לא שומע ורואה את התשובה.
לפעמים הצחוק מבטא תחושה של הקלה שהנה החידה שרק לפני רגע נראתה כמו משהו מפחיד ומאיים, שיכול היה להציג אותנו באור לא מחמיא כאנשים טיפשים וחסרי ערך, נפתרה והיא כבר לא מאיימת עלינו יותר.
לפעמים הצחוק מבטא קורת רוח מן היופי שטמון בחידה ובפתרון שלה, יופי שמזכיר לנו את היופי שקיים בכלל בעולם ומשמח אותנו.
ולסיכום בל נשכח שהחידות בנויות על קונצים וקונצים זה דבר נחמד ומשעשע.
ולסיום נקודה מעניינת למחשבה:
יתכן כי החידות הן משעשעות כי הן משחק המחבואים של המבוגרים. משחק מתוחכם יותר ממשחק המחבואים של הפעוטות אך בכל זאת בבסיסו זה משחק המחבואים הקלאסי. וממש כמו שהפעוטות כל כך אוהבים להתחבא מאחורי הוילון ולצוץ משם באופן מפתיע וזה כל כך מרגש ומשמח אותם, כך גם המבוגרים נהנים לחפש את פתרון החידה במגוון מקומות מחבוא מעניינים וההתפרצות הפתאומית והמפתיעה של הפתרון בכל פעם ממקום מחבוא שונה מפתיעה, משעשעת ומשמחת.
נאוה גדסי
כותבת ומוציאה לאור של ספרי חידות
קול החידות – זה כל הכיף!
בוקיפונט.
גולשים מחפשים: חידות ובדיחות, חידות ושעשועונים